Sołectwo Bogdaj zajęło piąte miejsce w konkursie pn. „Jeden dzień w Sołectwie – przyroda, kultura i tradycja”, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego. Nagroda w wysokości 4000 zł na pewno wpłynie pozytywnie na dalszy rozwój wsi.

Spośród 142 projektów z terenu 30 powiatów i 95 gmin Wielkopolski, które wpłynęły na konkurs, wybrano 30 finalistów, wśród których z kolei wyróżniono 15 laureatów. Uczestnicy rywalizacji w wyznaczonym czasie musieli przesłać projekt wydarzenia zorganizowanego dla mieszkańców oraz przepis na miejscową potrawę. Kryteriami przy ocenie projektu były między innymi jego innowacyjność i atrakcyjność: pomysłowe zajęcia, kulinarne specjały, a także wpływ projektu na integrację mieszkańców oraz jego zasięg i trwałość.

Drugim etapem konkursu było przygotowanie stoiska na Gali zorganizowanej w Centrum Kongresowym MTP w Poznaniu, na którym miała znajdować się potrawa, której przepis był zawarty w projekcie. „Gdy dotarliśmy na miejsce nie wiedzieliśmy, co nas czeka. Kiedy zobaczyliśmy, jak dużą mamy konkurencję, ogarnął nas strach, lecz wiedzieliśmy, że włożyliśmy w to dużo pracy i nie mogliśmy się poddać” – powiedziała sołtys Danuta Zielezińska. Danie, które przygotowało Sołectwo Bogdaj było oceniane przez komisję, a był to pasztet z karpia z sosem chrzanowym. Przy okazji mogliśmy się pochwalić sporym zasobem regionalnych nalewek. Największą radość sprawiła nam nie sama wygrana, lecz nasza potrawa, która została tak wysoko oceniona, m.in. przez dr Romana Dawida Taubera - dr h.c. prof. WSHiG, który jest m.in. kucharzem oraz ekspertem gastronomii międzynarodowej i szefem stowarzyszenia „ Master Chef Brasil”.

Laureaci konkursu otrzymali nagrody finansowe dla Sołectw oraz tablety dla Sołtysów. Wyróżnieni zaś otrzymali pamiątkowe listy gratulacyjne wraz z upominkami.

Galę konkursu poprzedziła degustacja produktów regionalnych przygotowana przez przedstawicieli Sołectw. Dania oceniane były pod względem smakowym jak i estetycznym. Uroczystość uświetnił koncert skrzypcowo – akordeonowy.

Z tego miejsca chciałabym bardzo mocno podziękować Dariuszowi Berkowi, Marzenie Siof i Renacie Posiła za pomoc w realizacje projektu.

Danuta Zielezińska

20161220_103220.jpg20161220_103255.jpg20161220_103300.jpg20161220_103307.jpg20161220_103338.jpg20161220_104321.jpg20161220_111253.jpg20161220_112535.jpg20161220_112550.jpg20161220_112619.jpg20161220_112912.jpg20161220_112926.jpg20161220_113031.jpg20161220_113045.jpg20161220_113052.jpg20161220_113104.jpg20161220_113423.jpg20161220_131726.jpg20161220_131727.jpg